Home  | Huset  | Byen | Vin | Omegn  | Golf  | Ski | Gallery | Kontakt | LINKS  						www.barolocasa.dk

Omegn: Piemonte/Langhe » 

Piemonte ligger i det Nord vestlige hjørne af Italien. I Alba, som er en af hoved byerne, finder du turist kontoret www.langheroero.it

Man kan nemt blive forført i Piemonte. Duften af friske trøfler, de charmerende varme mennesker og en fantastisk udsigt til vinmarkerne er ikke til at modstå.

Men hvor mange kender egentlig Piemonte? De fleste turister taler om Toscana og Umbrien. Mange kører igennem den nordvestlige del af Piemonte på deres vej videre ned sydpå og kommer derfor slet ikke i nærheden af Piemontes mange kulinariske rigdomme. Piemonte har alle ingredienserne – korn og ris gror på rismarkerne langs floden Po, aprikoser, pærer, figner, kiwi findes i store mængder i Cuneo provinsen, Langhe provinsen er kendt for deres hasselnødder og Monferrato bakkerne er verdensberømte for deres fremragende vine

Intet andet sted i Italien finder du så mange ambitiøse mad og vin producenter. Udover at de elsker deres vin og mad, så ved Piemontserne også alt om det. Stort set alle man møder har deres egen favorit restaurant, kender en fantastisk slagter, bager eller oste producent. De besøger jævnligt mad markeder, samler på vilde urter og svampe, jagter trøfler og kender den ”bedste” vin producent

Piemonteserne og deres passion for mad

Det lokale køkken er sofistikeret. Det er fransk inspireret og alt bliver fremstillet af friske råvarer. Et typisk piemontetisk måltid består af mindst 6 retter. Kvaliteten er afgørende, så der bruges mange timer på at forberede maden for at opnå et tilfredsstillende resultat. Piemonteserne er af den overbevisning, at det skal tage lang tid at indtage et måltid i hyggeligt samvær med familie og venner. Vin er altid en del af måltidet og bliver gerne kommenteret højlydt så nabobordene også informeret. Slow-food begrebet som er den gamle verdens modsvar på fast-food blev rent faktisk opfundet i Piemonte i 1986.

Pasta laves altid hjemmelavet – en almindelig husmoder laver også sin egen og skærer den med hånden. Med 20 æg pr. kilo mel og den fineste Liguriske oliven olie, så har den ikke meget tilfælles med den pasta som vi finder i Supermarkedet. Serveret sammen med friske trøfler smager det simpelthen fantastisk.

Grissini

Italienske restauranter har i hvert fald én ting til fælles; grissini, de tynde brødstænger er en ligeså naturlig del af ethvert bord som knive og gafler. Men hvor mange ved at Grissini egentlig stammer fra Piemonte? For 150 år siden, var Kong Vittorio Emanuele’s søn Umberto en svag lille dreng, der ikke kunne fordøje det normale brød. Kongen beordrede derfor, at en af de lokale bager skulle lave et lettere brød som hans søn kunne fordøje. For at det samtidig skulle være lidt sjovt for drengen, så formede han dem som nogle tynde aflange brødstænger. Og sådan blev grissinien født!

Selvfølgelig har den populære fabriks fremstillede Grissini ikke meget med den originale Grissini at gøre. Den findes kun hos lokale bagere og restauranter i Piemonte. Den ægte er lavet i hånden, er meget sprød og tynd og kan være op til 1 meter lang.

Beliggenhed:

Man finder Monferrato og Langhe’s smukke bjerge i den nord-vestlige del af Italien mellem Alperne og Rivieraen i området omkring Piedmont, som ligger syd for floden Po.

Det er i høj grad et meget landligt område, dog ligger byerne Genoa, Milan og Turin kun lidt mere end en times kørsel derfra. Monferrato’s midtpunkt er Asti – en by, som er fyldt med historie helt tilbage til Romer-tiden. Middelalderens præg på den gamle by fuldendes af de flotte bygninger fra 1800-tallet og 1900-tallet. Denne elegante by med parker, museums og tvivlsomt overdækkede butiksgader er et vigtigt midtpunkt for denne verdensberømte region. Regionens vin er af meget høj kvalitet og omfatter bl.a. Grignolino, Freisa, Malvasia og Brachetto, og netop variationen mellem Barbera og Moscato har ført til tildeling af en ”d.o.c. status” på 11 forskellige vintyper samt åbning af et vingalleri og diverse vinforretninger, som nu eftertragtes af vinkendere. De mindre kendte nærtliggende byer Nizza Monferrato, Canelli og Santa Stefano Belbo er hjemsteder for bl.a. Gancia, Riccadonna, Martini og Cinzano.

Landskab, klima & befolkning

Monferrato og området syd for Langhe består af et meget varieret landskab. Piedmontese Alperne med det smukke Val d’Aosta og Gran Paradiso National Park ligger tæt på den nordlige del, hvorfra det er let at nå mange af de berømte italienske, franske og schweiziske skisportssteder.

Regionens charme skyldes primært de smukke bjerge, de små bjerglandsbyer og ikke mindst de frodige vingårde samt frugtplantager. Små hyggelige veje forbinder disse gamle byer og landsbyer med hinanden. Trafikpropper er fuldstændigt ukendte i denne del af verden.

Klimaet er mildt og generelt som ved Middelhavet – den Italienske Riviera ligger også kun 30 miles væk. Vintrene er korte, og nattemperaturen i januar og februar falder sjældent til under frysepunktet. Forår og efterår forekommer lange og lune, mens sommeren er tør og varm.

Den oprindelige keltiske befolkning dyrkede allerede vin for 3500 år siden. Det er et traditionelt hårdtarbejdende og stolt folkefærd, og et folkefærd i harmoni med livets skønne glæder. De er venlige, åbne og hjælpsomme – uden at være påtrængende. Vingårdene i disse regioner har som regel været indbringende for ejerne, hvorfor sociale problemer i forbindelse en stor del af befolkningens emigration til de større byer ikke har været tilfældet. Kriminaliteten i området er derfor også tilsvarende lav set i forhold til resten af landet.

Det lokale sprog er en gammel fransk dialekt ”Langue d’Oc”, som er opstået på baggrund af de mange historiske og kulturelle ligheder.

Regionen er desuden kendt for en fantastisk kogekunst, som supplerer de berømte vine godt. Specielt den hvide trøffel ”tartuffi” er blevet kendt verden over, og findes på stort set enhver restaurant i Langhe området i oktober måned.

Heldigvis har charter-turismen endnu ikke opdaget denne velbevarede perle af et feriemål, som de indfødte italienere altid har elsket.

 

barolocasa.dk © 2003 • Privacy Policy • Terms Of Use